Nr 32

Laadi alla

Jaga

Prindi

Lend nr 28092015

Eesti tegi selle teoks: venekeelne teleprogramm ETV+ on nähtav telerites Eesti territooriumil ja kättesaadav interneti kaudu kogu maailmas.

28. septembril kell 6.55 vajutas režissöör Eesti Rahvusringhäälingu uhiuue telestuudio juhtimiskeskuses nuppu ja käivitas venekeelse teleprogrammi esimese otsesaate. Ammu kavandatud1 ETV+ tõusis õhku, pardal uued õhinapõhised piloodid, kellel samas puudus veel igasugune teadmine võimalike reisijate arvu kohta, hinges vaid lootus, et alanud lend kestab väga pikalt.

Eelkõige Eestis elavatele, aga ka kõigile Eestist huvitatud vene keelt mõistvatele inimestele suunatud multimeediaprojekti ETV+ sünd oli märgiliselt sarnane inimese sünniga. Vaid üheksa kuuga soetas ERR uue stuudio, vajaliku teletehnika, komplekteeris meeskonna, arendas välja saateformaadid, turundas võimaluste piires kanalit ja selle sisu ning ehitas üles internetiväljundi. Nüüd on ETV+ nähtav telerites kogu Eesti territooriumil ja suur osa programmist on interneti kaudu ilma piiranguteta kättesaadav kogu maailmas. Kõik saated on järelvaadatavad.

ERR ei leiutanud venekeelset teleprogrammi kavandades täiesti uut kosmoselaeva, aga timmis juba olemasolevaid rahvusvahelisi mudeleid järgides (näiteks BBC) selle programmiloogikat eesmärgiga rääkida kohalikke lugusid ja anda vene keelt kõnelevatele inimestele Eestis võimalus vabalt telestuudios arutleda ja arvamust avaldada. ETV+ programmi loogika ongi selline, et kergema informatiivse sisuga saadete ja meelelahutuse vahel on saade kohalikust kultuurist, päevakajaline intervjuu, stuudioväitlus ja igapäevased kaks venekeelset „Aktuaalse kaamera” uudistesaadet. Igal nädalal esinevad ETV+ saadetes kümned erinevad ja huvitavad vene keelt kõnelevad inimesed ja mitmed eestlastest asjatundjad ja otsustajad.

ETV+ sai esimese eetripäeva eel ja järel rahvusvahelises ajakirjanduses palju suuremat tähelepanu kui kodumaises meedias. Valdavalt oli tegemist neutraalsete uudislugude või pigem positiivsete kajastustega, vaid Rossija 1 nimetas loodud kanalit järjekindlalt Venemaa-vastaseks propagandaväljundiks. Uuest venekeelsest telekanalist rääkisid Broadband tv bnews, The Baltic Course, EUobserver, Global Post, NewEurope, New York Times, U.S. News and World Report, Yahoo News, The Christian Science Monitor, The Calvert Journal, Reuters, Deutsche Welle, Yle, Läti LTV1 ja LTV7, Kommersant, Derstandard.at, orf.at, Bayerischer Rundfunk, RTVi ja paljud teised mõjukad väljaanded. Selline huvi on ka loomulik, kuna lääneriigid on aastaid rääkinud vajadusest „tugevdada venekeelset infovälja”, aga Eesti tegi selle teoks.

RiTo 32, Pilt 1, Siim Lõvi

Ammu kavandatud ETV+ tõusis õhku, pardal uued õhinapõhised piloodid. Foto: Siim Lõvi

Uus venekeelne telekanal raputas jõuliselt Eesti üsnagi kasinat venekeelset meediaruumi – kasvõi sellega, et venekeelsete ajakirjanike vahel suurenes konkurents, neil kõigil tuli senisest rohkem hakata tegelema teemade ja allikatega, turule tuli uusi venekeelseid meediaväljaandeid. Kindlasti on ETV+ ennast juba kirjutanud olulise peatükina Eesti ajakirjanduse ajalukku. Nüüd sõltub selle multimeediakanali meeskonnast, kui pikk ja mõjukas see peatükk tuleb.


1Ainar Ruussaar. Vene kanal tõestamata teooriate tule all. – Riigikogu Toimetised, 30, 171.

 

Tagasiside